Vanlige spørsmål om artrose du kanskje også lurer på?

Det florerer av myter og feilinformasjon på internett. Det kan føles som en hel jungel av informasjon, og det er lett å gå seg vill. Jeg får mange spørsmål om artrose, og her kommer svaret på noen av de vanligste spørsmålene. Jeg håper det er nyttig for deg :)

De vanligste spørsmålene med svar

Kommer artrosen min til å bli verre? Ikke nødvendigvis (og det kommer selvsagt an på hva du selv gjør og hvilke livsstil du har osv). Men uten tiltak, så vil det for mange holde seg stabilt, noen blir verre og noen blir faktisk bedre etter hvert. Det som uansett er sikkert er at det er tiltak du selv kan gjøre for å få det bedre. Den beste behandlingen mot artrose er først og fremst kunnskap - og her er du godt i gang. Du har oppsøkt tips og råd hos meg, og du gjør noe godt for deg selv om du etterlever rådene.

Ellers er riktig trening, nok fysisk aktivitet, riktig kosthold, evt vektnedgang og smertemestrig tiltak som er svært effektive, for de aller aller fleste.


Er lydene fra leddet farlig? Mange lurer på om "knekkelyder" som kommer fra ledd er farlige🤔.

Svaret er nei!
Det kan være fingrene du "knekker opp" med vilje, nakken som lager lyd når du snur deg eller knærne som knaser og popper når du setter deg ned i sofaen. Om du ikke opplevelser smerte, ikke nylig har skadet området som lager lyd og ikke har problemer med bevegelse, så er lydene ufarlige. Lydene du hører kan være gassbobler som sprekker i leddvæsken ved bevegelse, det kan komme av trykkforandinger i leddet, eller f.eks ved at en sene glir over knokler, sener eller muskler. Veldig mange opplever dette og det er helt normalt.


Hva kan jeg gjøre for å få det bedre? Heldigvis er det mye du kan gjøre  selv. Som jeg nevnte over kan du gjøre smarte endringer med livsstilen, som minsker symptomene fra artrosen.

Et sunt kosthold(jeg anbefaler Middelhavskosthold med mye fisk, grønnsaker, bær, frukt, grove kornprodukter, sunne fettsyrer og lite ultraprossesert mat), riktig trening (både styrketrening, kondisjonstrening og balansetrening er gunstig), nok fysisk aktivitet, smertemestringsstrategier, (herunder å lære triks for å fordele energien du har og gjøre alt du kan for å minske smertene og takle dem når de kommer). 


❓Hvor lang tid tar det før tiltakene virker? Det varierer. Men de fleste må beregne at det i det minste tar noen uker, kanskje måneder før de merker effekt. Tenk på det som en maraton og ikke en sprint.

Gjør derfor smarte, enkle grep som du kan trives godt med over flere år. Dietter og "quick fix" fungerer svært sjeldent over tid.


Kan jeg bli kvitt artrosen? Nei, dessverre.

Men du kan med største sannsynlighet minske symptomene dine, slik at du lever bedre med artrosen. De aller fleste jeg har jobbet med har fått et mye bedre liv, men det tar litt tid og det krever innsats. Om så ikke artrosen forsvinner, kan symptomene minske, og i noen tilfeller forsvinne, så det er absolutt håp!

Men! Det jeg vil du skal ta med deg videre

Er at selv om det ikke finnes en kur eller medisin som kurerer artrose, så finnes det håp! Det er MYE du selv kan gjøre for å få det bedre. For eksempel er det overhodet ikke farlig med bevegelse og trening - det er høyt nødvendig for å få det best mulig med artrose. Og det medfører fantastiske helseeffekter i tillegg ;)

Utviklingen blir ikke nødvendigvis negativ

Det er ikke sikkert at artrosen din blir verre. Faktisk blir symptomene mindre og hverdagen mye bedre for de fleste som følger rådene og gjør gode tiltak.

Jeg håper dette var oppklarende og at du er motivert for å gjøre smarte tiltak som fungerer godt ;)


Om forfatteren

Elisabeth er autorisert fysioterapeut med lidenskap for helse og trening. Hun liker spesielt godt å jobbe med personer med artrose i hofte/kne og dele kunnskapen sin.

Flere bloggartikler:

Hvor ofte bør du trene med artrose?

Er du også usikker på dette? Det kan være vanskelig å vite hvor ofte en bør trene, spesielt i begynnelsen.

Ler mer →

Har du prøvd denne geniale øvelsen?

Enkel, men svært effektiv øvelse for deg med artrose i kne. Test den ut hjemme i sofaen eller på studegulvet.

Lurer du også på dette om artrose?

Les mer her om vanlige myter om artrose, og les hva som faktisk stemmer.


Lær om hvordan du kan bruke trening som medisin mot artrose i hofte/kne.

Her får du tre gratis treningsvideoer over tre dager, rett i innboksen!

Få videoene gratis!