Hjertehelse og artrose.

Du har større risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom når du har artrose.

Her får du tips som kan gi deg bedre hjertehelse (rådene bidrar også positivt for artrosen).

Hvordan kan du ta bedre vare på hjertet ditt?

Personer med revmatisk sykdom har 40% høyere risiko for å få hjerte- og karsykdommer.

Dette gjelder spesielt personer med Revmatoid artritt (leddgikt), uspesifisert spondyloartritt, ankyloserende spondylitt (Bekhterews sykdom), psoriasisartritt (PsA), reaktiv artritt og artritt ved inflammatorisk tarmsykdom.

Også for deg med artrose er det høyere risiko for hjerte- og karsykdommer.

Dette er trolig en kombinasjon av flere faktorer. En studie publisert i «Aktivitet og Revmatiske Sykdommer», skriver blant annet at "hos de med artrose var gangfunksjonen forbundet med arteriell stivhet. Arteriell stivhet regnes som en uavhengig risikofaktor for hjerte- og karsykdom". Det har sammenheng med at den fysiske funksjonen ofte er nedsatt hos pasienter med artrose (trolig både på grunn av smerter, stivhet og eventuell fatigue/utmattelse som noen rammes av).

Også i studien "Osteoarthritis as a determinant of an adverse coronary heart disease risk profile" konkluderer de med at spesielt de med moderat til alvorlig artrose i underekstremitetene (hofte, kne, ankler, tær), kan ha høyere risiko for hjerte- og karsykdom. Det er svært viktig å vite litt om enkle råd for å minske risiko for hjerte- karsykdom for personer med artrose.

Dette blir trolig forsket mer på i fremtiden. Uansett er det alltid bedre å forebygge enn å reparere. Det fine er at det er mye du selv kan gjøre for å redusere risikoen for hjerte- og karsykdom. Og det finnes mange gode råd å følge om du allerede har fått påvist hjertesykdom.

Her er noen tips for å ta godt vare på hjertet ditt:

Nr 1: Hjertegod mat!

Maten du spiser har mye å si for både artrosen og ikke minst hjertehelsen din.

Spis fet fisk, og få i deg annet sunt fett for eksempel fra nøtter, frø, oliven, raps og avokado.

masse grønnsaker, frukt og bær. Velg helst grove kornpodukter. Spis magre meieri- og kjøttprodukter, forsøke å begrense mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt (spis helst rødt kjøtt kun en gang pr måned). Få i deg mindre sukker (minst mulig) og salt (max 3-4 gram pr dag av salt). Spis mindre av det "dårlige" fettet, transfett (Maks 0,5 prosent av energiinntaket).

Disse tipsene vil også hjelpe på artrosen din - så her er det vinn-vinn, min venn.

Nr 2: Beveg deg nok!

Å være fysisk aktiv og å trene gir svært god beskyttelse og forebyggende effekt.

Det er faktisk slik at om du trener og beveger deg nok, så har du halvparten så stor risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer som stillesittende personer på din alder. Du trenger ikke å gå i gang med et ekstremt opplegg, men beveg deg litt mer. Et fint mål er å gå minst 8000 skritt hver dag (om du i snitt går få skritt hver dag kan du forsøke å øke med 2000 skritt i snitt de første to ukene, og gradvis jobbe deg oppover).

I tillegg til nok fysisk aktivitet er både styrketrening og kondisjonstrening svært gunstig (OBS; ved alvorlig hjertefeil bør du rådføre deg med fastlegen din før du begynner med et nytt treningsopplegg). Styrketrening to ganger i uken pluss en gang i uken der du blir god og svett er kjempebra! Begynn gjerne litt rolig, fokuser på god teknikk og at kroppen får vendt seg til øvelsene. Når du har god kontroll på øvelsene bør treningen gjøres mer utfordrende slik at du får god effekt.

Nr 3: Drikk mindre alkohol!

Ifølge LHL kan et høyt, daglig alkoholinntak øker risikoen for hjerneslag betydelig. Det gir også betydelig økt risiko for høyt blodtrykk, som er en risikofaktor for hjerte- og karsykdommer. Et moderat inntak kan også øke risikoen for atrieflimmer og høyt blodtrykk.
Ikke drikk mer enn 0,5 - 1,5 enheter per dag for kvinner og 0,5 - 2 enheter for menn (1 enhet = ca. 100 ml vin eller 340 ml øl).

Nr 4: Stump røyken!

Visste du at du har dobbelt så stor risiko for å få hjerteinfarkt om du røyker?

Stump røyken i dag, så minsker risikoen allerede fra i morgen. Et år frem i tid har du som røykfri halvert denne risikoen. Du sparer i tillegg mye penger på å slutte. Om du syntes det er utfordrende å slutte med tobakk, kan det anbefales på det sterkeste å ta kontakt med lokal Frisklivssentral. Flere steder tilbys det gratis røykeslutt-kurs i deres regi og disse kursene har fått svært gode tilbakemeldinger.

Nr 5: sjekk deg!

For å beskytte hjertet ditt best mulig kan det være smart å ta en rask sjekk av hjertet når du først er hos fastlegen din. Det tar bare noen få minutter. Skulle det være noe problemer med hjertet, så er det godt å vite om det tidlig. På den måten kan du få god hjelp fra fastlegen til å håndtere symptomene best mulig. Legen kan også henvise deg slik at du får hjelp til å stumpe røyken og ved eventuelle alkoholproblemer.

Nr 6: Gode relasjoner!

Verdien av gode sosiale relasjoner er ofte undervurdert. Det har mye å si for hjertehelse, for vår generelle fysiske og psykiske helse.

Du kan for eksempel: Ringe en venn eller et familiemedlem du ikke har snakket med på en stund. Ta med partneren din på en tur i dagslys, ta med en termos med favorittdrikken og kanskje en matpakke. Ta deg en liten treningsøkt med en kompis. Vær med på fritidsarrangementer i grupper. Gå tur med en venninne. Avtal noe hyggelig med en du er glad i, f.eks å gå på konsert sammen. Kanskje du kunne vært besøksvenn på et sykehjem? Prat noen minutter med naboen når du henter posten. Smil til en fremmed. Møt en kollega/tidligere kollega på cafe. Få ting slår en god middag i godt lag. Besøk en slektning du ikke har sett på lenge. Finn på noe koselig med en venn. Eller noe annet sosialt du liker.

Nr 7: Stress ned!

Å minske langvarig og farlig stress er også svært gunstig. Alle tåler å være stresset en kortere periode - det kan til og med være gunstig for å få ting gjort. Det er når stresset blir langvarig og omfattende at det blir mer alvorlig.

Prøv gjerne noen av disse tipsene: Mediter for å minske stress. Ta deg et langt bad eller les en god bok. Finn ut hva det er som stresser deg, og legg en plan for hvordan du kan bedre dette. Vær i naturen. Mange stresser ned når de bruker kroppen, så tren deg svett og varm og kjenn om du føler deg mindre stresset etterpå. Test yoga. Bruk pusten, forsøk å puste helt up og rolig inn, gjenta 10 ganger.

Poenget er at det heldigvis er mye du selv kan gjøre for å passe på hjertet ditt. Du velger såklart selv hva du foretrekker, men her er en del tips du kan velge i.

[Tips inspirert av Norsk Revmatiker Forbund, Helsedirektoratet, LHL, samt internasjonal forskning].

Flere bloggartikler:

Hvor ofte bør du trene med artrose?

Er du også usikker på dette? Det kan være vanskelig å vite hvor ofte en bør trene, spesielt i begynnelsen.

Ler mer →

Har du prøvd denne geniale øvelsen?

Enkel, men svært effektiv øvelse for deg med artrose i kne. Test den ut hjemme i sofaen eller på studegulvet.

Lurer du også på dette om artrose?

Les mer her om vanlige myter om artrose, og les hva som faktisk stemmer.